Geschiedenis van Tevema

In 1936 werd TEVEMA, Fabriek voor Technische Veren, opgericht door de heer H.J. Hochheimer als voortzetting van zijn import- en handelsfirma in technische veren. Tot die tijd werden technische veren voornamelijk vanuit het buitenland geïmporteerd. De heer Hochheimer had zijn kennis van technische veren opgedaan in Duitsland en vluchtte vanwege de oorlogsdreiging naar Nederland, waar hij TEVEMA oprichtte. De nieuwe organisatie bestond uit één arbeider en 300 gulden bedrijfkapitaal. TEVEMA groeide gestaag door de jaren heen uit tot één van de grootste verenfabrieken van de Benelux.

In 1966 werd TEVEMA verkocht aan een Amerikaanse multinational, The Barnes Group. Deze overname bood de Amerikaanse multinational de mogelijkheid om snel de Europese markt te betreden. Het beleid was erop gericht in de belangrijkste landen van Europa de leidende verenfabrieken te kopen. TEVEMA kon op haar beurt profiteren van de know-how van het Amerikaanse moederconcern ten aanzien van organisatie en administratie. Ook bij grote projecten, zoals de bouw van een nieuwe fabriekshal, kon TEVEMA financiële steun verwachten.

In 1981 besloot het Amerikaanse moederconcern onder druk van de grote verliezen in Frankrijk, Duitsland en Engeland om alle vestigingen in Europa weer van de hand te doen. TEVEMA kwam weer terug in Nederlandse handen. Sindsdien is TEVEMA een familiebedrijf.

Doordat TEVEMA een zeer uitgebreid assortiment en produktiemogelijkheden had, waar men in tegenstelling tot vele andere verenfabrieken, alle soorten veren van zeer klein tot zeer groot kon kopen, was het nodig om uit oogpunt van kwaliteitsbeheersing, planning en kostprijsbeheersing TEVEMA op te splitsen naar specialiteit in een aantal werkmaatschappijen.

In 1988 werd TEVEMA TECHNICAL SUPPLY BV opgericht, die in zijn huidige vorm, handelt in genormaliseerde technische veren en normdelen. In hetzelfde jaar werd TEVEMA NV in België opgericht met hetzelfde doel voor de Belgische markt. TEVEMA Amsterdam BV werd opgericht voor de productie voor speciale veren op klantspecificatie.

TEVEMA opende in 1996 een fabriek TEVEMA KUDOWA SP.Z.o.o. in Polen, vlakbij de Tjechische grens. Deze fabriek produceert zowel voor de West- als de Oosteuropese markt veren volgens klantspecificatie. Daarnaast werd ook in Polen het handelspakket op de markt gebracht. TEVEMA AUTOMOTIVE Sp.z.o.o. verzorgt de productie van veren voor de automotive industrie voor o.a. de after-market.

In 2012 werd in Moskou het verkoopkantoor TEVEMA Moscow geopend, vanwege een toename van de verkoop in Rusland (Moscow) en de Oekraïne.

In 2013 wordt ons verkoopkantoor in Tjechië geopend.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Scroll To Top