Torsion springs

TORSIEVEREN

 

Torsieveren worden ook wel draaiveren genoemd. Cilindrisch gewikkelde torsieveren worden gebruikt om een radiale kracht of hoekverdraaiing te verkrijgen. Indien de veer gespannen is, wordt het materiaal blootgesteld aan een buiging. Normaliter wordt de binnendiameter van de veer gemonteerd om een as. De veer moet op een wijze gemonteerd worden zodat er altijd speling is tussen de binnendiameter van de veer en de as. De belasting wordt op een zodanige wijze toegepast dat de torsiespanning wordt vastgezet, indien de spanning in die richting toeneemt. Om de frictie die tegen de as komt te minimaliseren, wordt geadviseerd om de uiteinden van de poken onder een constante spanning te gebruiken. Torsieveren hebben een rechte veerkarakteristiek. Indien bijvoorbeeld een veer bij 10° verdraaiing een moment van 1 N/mm geeft, dan heeft deze veer een moment van 2N/mm bij 20° verdraaiing.

Een Moment is gelijk aan de kracht x de pooklengte, d.w.z. M = F x A

Hoe dichter bij het einde van de pook de belasting wordt toegepast, hoe minder tegenkracht wordt behaald. Indien de maximum verdraaiing (φ) wordt gebruikt, dan is een maximum van 10.000 verdraaiingen toegestaan. Indien de toegestane verdraaiing slechts voor 80% wordt benut, dan stijgt de levensduur tot 200.000-400.000 belastingen. Indien slechts 70% van de toegestane verdraaiing wordt benut, dan kan men uitgaan van een nagenoeg oneindige theoretische levensduur.      

 De draaiveren zijn verkrijgbaar in een linker en rechter uitvoering. U dient de draairichting bij bestelling op te geven. Dit kan eenvoudig door achter de artikelcode een L voor de linkse uitvoering een R voor de rechtse uitvoering te zetten. De poken van dit programma zijn recht. Wij kunnen echter tegen meerprijs iedere door u gewenste pook maken. U dient hiertoe voor een tekening of model te zorgen. U kunt de veren ook in andere materiaalsoorten bestellen. Onze torsieveren zijn gemaakt volgens DIN2088 / EN13906-3Toleranties volgens DIN 2194.

 

De standaard torsieveren zijn gemaakt van:

 

Materialen

Roestvaststaal:

Verenstaal:

Din 17224 / X10CrNi 18-8 / Werkstofnr. 14310 / AISI 302 / EN10270-3

Din 17223C/ werkstofnr. 1.1200/ EN 10270-1

Toleranties:

Din 2076-2 / EN10270-2

Uitvoering:

 

Wikkelrichting:

Rechts of Links (bij bestelling vermelden achter artikelnummer)

Stand van de armen:

Stand van de armen volgens tekening onder vermelding van A/B/C/D stand.(artikelen die beginnen met TS). In overleg kunnen er extra buigingen aan de arm worden toegevoegd.

Tevens kunnen wij torsieveren volgens klantspecificatie produceren.
De veren zijn zonder spoed gewikkeld (sp = d)

De torsieveren waarbij artikelcode begint met TV daar zijn de poken 180° van. In overleg kunnen wij de poken tegen een kleine vergoeding aanpassen.

Oppervlaktebehandeling:

De veren zijn geolied. Tegen meerprijs zijn andere oppervlaktebehandelingen leverbaar, maar dit vereist een langere levertijd.

 

Speciale Torsieveren

 

Onze productie kan bijna elke torsieveer of wringveren op maat maken in zowel zeer kleine aantallen (vanaf 1 stuks) tot zeer grote hoeveelheden. Wij gebruiken hierbij diverse materiaalsoorten. Naast het gewone verenstaal en roestvrijstaal 302, maken wij veren van inconel, titanium, ninomic, fosforbrons, wolfram en dergelijke. Onze engineering afdeling kan u helpen het juiste materiaal te kiezen voor uw toepassing en staat u bij, in het vinden en berekenen van de juiste veer. Daarnaast kunnen wij zorg dragen voor diverse nabehandelingen zoals het verchromen, vernikkelen, chemisch zwarten, epoxeren, coaten, vertinnen, verzinken, beitsen en passiveren, elektrolytisch polijsten, vergulden, verzilveren, cleanroom verpakken en dergelijk.

Voor speciale torsieveren verzoeken wij u vrijblijvend contact op te nemen met onze afdeling calculatie door middel van het invullen van bijgevoegd formulier of door te bellen naar (+31)-(0)20-6822961.     

Download hierbij onze catalogus van: 

torsieveren standpoken 180 graden (PDF) — downloaden  

torsieveren RVS poken diverse standen (PDF) — downloaden 

dubbel gewikkelde torsieveren (PDF) — downloaden 

Klik hier voor het formulier  voor speciale torsieveren    

Sign up for our newsletter

Scroll To Top