Historie van de veer

De Geschiedenis van de Veer
De definitie van een veer is: Een veer is een elastisch object dat gebruikt wordt om mechanische energie op te slaan.
Er zijn twee typen veren, de gewikkelde veer en de niet gewikkelde veer. De niet gewikkelde veer bestaat al sinds de préhistorie. Deze eerste veren waren niet gemaakt van metaal, maar bijvoorbeeld van hout. Hierbij valt te denken aan de pijl en boog. Er werd een 'touw' van hout vastgebonden aan een gebogen stok, waardoor er bij spanning energie werd opgeslagen, welke vrijkomt als de pijl wordt weggeschoten. Dit is een voorbeeld van de allereerste veer technologiën.

In het bronzen tijdperk zijn er meer geavanceerde veertechnieken toegepast. In veel culturen werden er destijds pincetten gebruikt. Dit is ook een vorm van veertechniek. Ctesibius van Alexandrië (285-222 BC) ontwikkelde een methode voor het maken van brons met veerkrachtinge kenmerken door het produceren van een legering van brons met een verhoogd percentage van tin, welke vervolgens gehard werd door er met hamers op te slaan. Hij poogde hiermee een soort bladveer voor een militaire katepult te ontwikkelen, welke niet krachtig genoeg bleek te zijn. Hierin slaagde Philo of Byzantium een eeuw later echter wel.

In de Middel eeuwen werd rond 1250 door Villard de Honnecourt een kracht zaag uitgevonden, waarbij hij bladveren gebruiktte. In 1300 werd de veer technologie toegepast in strijdwagens. Er werd een complex veer -en suspensie systeem ingebouwd, zodat men veiliger en comfortabler kon voortbewegen.  

In 1493 gebruiktte Leonardo Da Vinci voor het eerst een veer in een pistool. Hierdoor kon men met één enkele hand het pistool gebruiken. Hierdoor onstond een revolutie op het gebied van pistolen. Tegenwoordig worden er allerlei veer technieken in het ontwerp van wapens gebruikt.

In 1675 ontwikkelde Christian Huygens de klokveer, ook wel balans veer genoemd, voor het draagbare horloge. In de 18de eeuw werd de bladveer technologie voor het eerst in Franse koetsen toegepast.

De eerste gewikkelde veer werd in 1763 ten tijden van de industriële revolutie uitgevonden door R. Tradwell. Hierop werd Britsch patent gevestigd. Het belangrijkste voordeel van spiraalveren ten opzicht van bladveren was dat deze niet periodiek gesmeerd hoefden te worden met olie en niet gingen piepen zoals met bladveren gebeurde.

In 1857 ten tijden van de industriële revolutie werd de eerste stalen veer gewikkeld. Hij werd voor het eerst gepatenteerd in Amerika in 1857. Sindsdien ging het hard met de ontwikkeling van de veren technologie.Het wordt tot heden ten dagen gebruikt van schoenen tot trampolines, van fietsen tot auto's, van jetski's tot golfballen.

Veren zijn een grote hulp geweest voor de auto industrie zoals wij deze heden ten dagen kennen. Veren worden in elk type machine gebruikt en hebben er voor gezorgd dat de vooruitgang in de wereld zich zo snel heeft ontwikkeld. Zonder veer had de wereld er vandaag geheel anders uitgezien!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Scroll To Top